Onbedoeld zwanger

Wanneer je onbedoeld zwanger bent, moet je in korte tijd ingrijpende beslissingen nemen. Samen met je (ex-)partner, alleen of met andere mensen die belangrijk voor je zijn. Een keuze maken kan moeilijk zijn. Wat zijn je omstandigheden, wat is belangrijk voor jou en wat past bij jou? Onbedoelde zwangerschappen komen vaker voor dan veelal gedacht; het is een onderwerp waar ook nu nog niet erg openlijk over gepraat wordt. Hierdoor kan je het gevoel krijgen er alleen voor te staan. Een veel gehoorde opmerking is bijvoorbeeld; ‘dit gebeurt toch alleen bij jonge meiden?’. Wij zien echter meisjes en vrouwen van alle leeftijden; onbedoelde en ongewenste zwangerschappen komen op alle leeftijden voor en in alle lagen van de bevolking.

Meerdere onderzoeken geven aan dat 1 op de 5 vrouwen ooit in haar leven onbedoeld zwanger is geweest. 68% daarvan was ongewenst. (bron: Fiom)

Verschillende keuzemogelijkheden bij onbedoelde zwangerschap:

  • Zwangerschap uitdragen en het kind zelf opvoeden
  • Kiezen voor een abortus
  • Plaatsing van de baby in een (tijdelijk) pleeggezin
  • Afstand doen ter adoptie

Het is belangrijk om hierin een weloverwogen besluit te nemen. Uit onderzoek is gebleken dat dit van groot belang is voor het verwerkingsproces, ongeacht wat de keuze is.

Kijk voor meer informatie op www.infopuntonbedoeldzwanger.nl

 

 

Hulp bij besluitvorming

Ik kan jou en je eventuele partner helpen om alle mogelijkheden op een rijtje te zetten en te komen tot een, voor jou op dit moment, goede beslissing. Hiervoor gebruik ik verschillende methodieken afhankelijk wat past bij jou als persoon.

Mijn hulpverlening is neutraal. Dat betekent dat ik een open houding en geen vooringenomen standpunt heb. Ik ben niet voor of tegen abortus. Ik kijk samen met jou naar de voor jou beste keuze op dit moment.  Welke keuze je ook maakt het is vaak even knap en dapper. De positie waarin je je bevindt is verre van benijdenswaardig en wens je niemand toe. 

Het Ministerie van VWS geeft sinds 2019 subsidie aan een aantal geselecteerde zorgaanbieders, om de besluitvormingsgesprekken kosteloos aan te kunnen bieden.

In samenwerking met GGD Zeeland (organisatie die de subsidie ontvangt van VWS) kan ik deze gesprekken dan ook KOSTELOOS aanbieden aan vrouwen en stellen die onbedoeld en / of ongewenst zwanger zijn.

Kwaliteit

Om deze gesprekken te mogen voeren zorg ik dat ik landelijk geregistreerd blijf als erkend keuzehulpgespreksverlener. Ik volg scholing en intervisie.

Contact

Je kan eerst contact opnemen met GGD Zeeland (0113 249400) of een contactverzoek doen via het contactformulier op deze website. Gesprekken kunnen telefonisch, via beeldbellen of op locatie worden gevoerd.