Seksuele problemen
Een gezond en prettig seksleven draagt bij aan een zinvol en gelukkig leven. Zolang de seks gaat zoals je zelf wilt en verwacht en je partner denkt daar hetzelfde over, is er niets aan de hand. Toch kunnen er allerlei knelpunten zijn en problemen die te maken hebben met je seksuele leven, die je gemoedsrust behoorlijk kunnen verstoren of je relatie geen goed doen. Het kan de moeite waard zijn om toch hulp te zoeken, want voor veel problemen zijn behandelmogelijkheden.
Zie je ertegenop?
Zie je ertegenop om over seks te praten of vind je eigenlijk dat je seksuele problemen zelf moet oplossen? Dat hoeft niet, denk niet dat je de enige bent, veel mensen zitten in enige fase van hun leven met problemen die met intimiteit of seks te maken hebben. Het lijkt vast moeilijk om over zoiets intiems en privés te praten als je seksleven. Maar het kan ook wel eens opluchting geven om erover te praten met iemand die dat gewend is. Iemand die niet raar opkijkt van je verhaal en je niet veroordeelt om wat je vertelt, maar vanuit de beschikbare kennis en ervaring probeert een oplossing te vinden voor jouw probleem.
Waarmee kan ik helpen?
- Geen zin in seks of verschil in verlangen en behoefte tussen partners
- Teveel zin in seks (porno/seksverslaving)
- Pijn bij het vrijen
- Vaginisme
- Moeilijk opgewonden kunnen raken
- Erectieproblemen
- Niet of te vlug klaarkomen
- Twijfel over gender of seksuele voorkeur
- Onzekerheid rondom betaalde of anonieme seks
- Vragen over anticonceptie, SOA en ongewenste zwangerschap
- Vragen over seks tijdens bepaalde levensfases zoals zwangerschap, overgang, verlies of ziekte

Wat kan nodig zijn:
- Het geven van specifieke voorlichting aan jou/jullie.
- Seksuologische oefeningen die je mee naar huis krijgt. Oefeningen om alleen te doen, of eventueel samen met je partner (oorspronkelijk ontwikkeld door Masters en Johnson 1971).
- Oefeningen om te ontdekken wat je zelf wilt en voelt, waar je grenzen liggen in wat je wel en niet wilt doen met je partner.
- Overige oefeningen, niet strikt seksuologisch, maar oefeningen die te maken hebben met hoe je je emoties, je gedrag en je gedachten kan begrijpen of veranderen. Ik maak gebruik van verschillende technieken of methoden; zoals mindfulness, geweldloze communicatie en motiverende gespreksvoering.
- Oefeningen om beter te communiceren met je partner over je seksuele wensen en behoeftes.
- Indien gewenst educatief lichamelijk onderzoek.
Verwijzen kan ook, bijvoorbeeld als:
- Nader (lichamelijk) onderzoek door een arts, bijvoorbeeld huisarts, gynaecoloog of uroloog gewenst is. Indien er een vermoeden bestaat dat er een lichamelijke oorzaak een rol speelt. Of ik vraag je om contact op te nemen met je (huis)arts om eventueel medicijngebruik te herzien.
- Behandeling bij een bekkenfysiotherapeut die je helpt betere controle te krijgen over je bekkenbodemspieren.
- Behandeling bij een haptotherapeut om beter in contact te komen met je eigen lijf.
- Psychische problematiek te complex blijkt of teveel op de voorgrond staat (bijvoorbeeld trauma of depressie).